- 300 g fasole uscata
- 1 ceapa mare
- 1 lingurita boia dulce
- 3 catei usturoi
- 50 ml ulei
- sare
Alegi fasolea uscata, o speli si o pui la fiert in apa cu sare. Cand este fiarta, pui fasolea intr-o strecuratoare emailata si freci bine cu o lingura de lemn si putina apa, ca sa treaca mai usor prin gaurile strecuratorii. Este preferabil sa nu folosesti zeama in care a fiert fasolea. Daca folosesti apa fiarta si racita, iar cojile care raman in strecuratoare le arunci, fasolea astfel pregatita este mai usor digerabila decat daca lasi fasolea cu tot cu coji.
Intr-o cratita pui la incalzit 25 ml ulei. Cand uleiul este cald (nu incins) pui usturoiul pisat, sa se inmoaie putin. Torni fasolea, o amesteci cu usturoiul si uleiul, potrivesti gustul de sare si mai lasi sa dea in 2-3 clocote.
Intr-o tigaie pui restul de ulei si, cand este incins, pui ceapa taiata fideluta si putina sare. Lasi ceapa sa se inmoaie, adaugi boiaua si stingi focul.
Servesti fasolea in farfurii, alaturi de mamaliguta si castraveti murati, iar deasupra pui 1-2 linguri din ceapa prajita. Daca vrei sa ai o servire mai aparte, poti pune un strat de mamaliga intr-un platou si peste el asezi fasolea si ceapa prajita.
* reteta pentru post
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu