- blat de aluat oparit
- 125 g unt
- 1 praf sare
- 1 praf zahar
- 200 g faina
- 5 oua
- 6 foi gelatina (sau 10 g gelatina granulata)
- 2 lingurite amidon
- 500 g piersici decojite, din conserva
- 250 g pulpa de mango taiata cuburi
- 200 g ananas
- 200 g banane taiate
- 1 portocala
- 100 g zahar
- 1 esenta vanilie
- 1 varf de cutit de scortisoara
- 4 foi gelatina sau 10 g gelatina
- 750 ml frisca lichida
- 50 g zahar
- 50 ml rom
- 50 g fulgi de cocos
- 150 g ciocolata amaruie
- fructe pentru ornat.
Intr-o craticioara fierbi 250 ml apa cu unt, sare, zahar, amestecand continuu. Cand
compozitia fierbe, torni toata faina si amesteci pana ce compozitia se
desprinde de pe fundul cratitei. lei de pe foc, lasi sa se racoreasca si
apoi adaug ouale, unul cate unul. Incingi cuptorul la 180 grade C si
tapetezi cu hartie de copt 3 tavi. Introduci compozitia intr-un sprit cu deschidere mare. Pe
fiecare tava spritezi cate o spirala de aluat (26 cm) pornind din
interior catre exterior si lasi o distanta de circa 0,5 cm intre
straturile de aluat. Coci fiecare spirala de aluat cate 30 de minute pana se rumeneste usor deasupra.
Mod de preparare umplutura de fructe:
Inmoi gelatina in apa rece, tai fructele cuburi, razi coaja de portocala si cureti feliile de pielitele albe. Dizolvi amidonul in putina apa. Pui fructele la fiert cu coaja de portocala rasa, zahar, vanilie, scortisoara si lasi pana se inmoaie. Adaugi amidonul si dai din nou in clocot. Dizolvi gelatina in compozitia de fructe si lasi sa se raceasca.
Mod de preparare umplutura de frisca:
Inmoi gelatina in apa rece. Bati frisca lichida cu zaharul, incalzesti putin gelatina si dizolvi (nu lasi sa fiarba). Adaugi romul, apoi frisca pe care o imparti in 3 parti.
Mod de asamblare:
Primul blat de aluat oparit il asezi pe un platou si spritezi pe el, din interior catre exterior 3 inele groase de frisca. Compozitia de fructe o pui in spatiile de pe blat ramase libere. Asezi deasupra al doilea blat si decorezi cu frisca si fructe. Pui ultimul blat si imbraci tortul in frisca. Dupa preferinta, pui fulgi de cocos care se prajesc putin, apoi ornezi tortul pe margine. Poti orna cu ciocolata.
Ciocolata o pregatesti asa: Topesti ciocolata in bain-marie. Plonjezi varful unei palete in ciocolata si faci diverse forme pe o planseta rece: stelute, braduti, inimioare, fluturi etc. Dupa ce s-au racit bine, desprinzi cu grija cu ajutorul unui cutit si decorezi cu ele tortul. Mai poti orna cu frisca si fructe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu