Exista diferite specii de varza. Aproape toate sunt originare din Europa unde, de altfel, este si consumul cel mai mare. In aproape toate regiunile Frantei, ea este "regalul" taranilor, care in majoritatea timpului se hranesc numai cu aceasta leguma, cu toate ca este putin hranitoare, produce gaze si raspandeste un miros greu. Varza era la mare cinste in vechime, stramosii nostri se jurau pe ea, la fel ca egiptenii care aduceau omoruri divine cepei.
Este un fel de mancare populara, foarte buna si se prepara in felul urmator: o varza mare si indesata se taie in patru bucati care se pun sa dea in cateva clocote in apa cu sare. Se scot si se pun intr-o cratita cu costita, bucati de carnat, telina, ceapa, morcovi - toate intregi - foi de dafin si cimbru. Se lasa la fiert o ora si jumatate la foc mic, se aseaza apoi totul pe un platou, cu bucatile de carnat si costita pe deasupra, celelalte legume se toaca si se face din ele un sos, impreuna cu zeama de la fiert.
Varza umpluta
Se ia o capatana de varza si se pune sa dea cateva clocote in apa cu sare; se scoate cand s-a inmuiat. Se intind foile cu grija, ca sa nu se rupa si se umplu cu o tocatura facuta din carne de pasare, o bucata de vitel, costita, trufe sau ciuperci tocate, patrunjel, ceapa, sare, piper, miez de paine, doua oua intregi si doua
galbenusuri, putin usturoi. Dupa ce s-a umplut toata varza cu aceasta compozitie, se strang frunzele pentru a reface capatana, se leaga cu sfoara ca sa nu se desfaca si se pune intr-o cratita. Separat, se prepara un sos din grasime in care se pune putina faina, se lasa sa prinda culoare, se stinge cu zeama de carne, se asezoneaza cu verdeata si felii de ceapa. Cand sosul este pe jumatate fiert, se toarna peste varza si se fierb impreuna la foc mic. Se aseaza varza pe un platou si se serveste fierbinte impreuna cu sosul in care s-au adaugat ciuperci tocate.
galbenusuri, putin usturoi. Dupa ce s-a umplut toata varza cu aceasta compozitie, se strang frunzele pentru a reface capatana, se leaga cu sfoara ca sa nu se desfaca si se pune intr-o cratita. Separat, se prepara un sos din grasime in care se pune putina faina, se lasa sa prinda culoare, se stinge cu zeama de carne, se asezoneaza cu verdeata si felii de ceapa. Cand sosul este pe jumatate fiert, se toarna peste varza si se fierb impreuna la foc mic. Se aseaza varza pe un platou si se serveste fierbinte impreuna cu sosul in care s-au adaugat ciuperci tocate.
Paine de varza
Se pune varza in apa clocotita cu sare si se lasa sa se inmoaie, apoi se desprind frunzele si se scot nervurile groase. Se lasa la marinat muschi de vitel cu ulei, patrunjel, ceapa, ciuperci, usturoi, sare, piper si felii de jambon. Intr-un vas care merge la cuptor se pune un strat de foi de varza, un strat de felii de msuchi si jambon si cate putin din sosul in care s-au marinat; se continua astfel straturile unul dupa altul, pana se obtine grosimea unei paini. Se pune la cuptor sau pe plita in bain-marie. Cand este gata se scurge grasimea cu care se prepara un sos cu faina si bulion. Se serveste in felii acoperite cu sos.
Varza rosie olandeza
Va vom indica modul de preparare al acestei retete, una din cele mai bune gustari. Se curata mere zemoase si ceapa care se toaca marunt. Apoi se fierbe in apa cu sare varza rosie de la care s-au scos cotorul si nervurile. Se pune totul intr-o cratita impreuna cu o bucata de unt, o lingura de zahar pudra, un varf de cutit de sare, piper si o legatura de verdeata; se lasa sa fiarba la foc mic pana cand varza este patrunsa; se adauga un pahar de vin rosu, se scoate legatura de verdeata si se termina prepararea cu o bucata de unt pusa sa se topeasca, fara sa fiarba.
Varza cu smantana
Se inmoaie varza in apa clocotita cu sare, se scoate, se scurge si se lasa sa se raceasca. Apoi se toaca si se pune intr-o cratita cu unt, sare, piper, nucsoara rasa si o lingura de faina. Se toarna, cand s-a infierbantat varza, smantana, se lasa sa scada pana se ingroasa sosul.
Varza de bruxelles
Se iau verze de Bruxelles (care, se stie, sunt verze mici, de culoare verde), se fierb in apa cu sare si apoi se scurg. Se pune o bucata de unt intr-o cratita, se pun verzele deasupra si se prajesc cu sare, piper si patrunjel tocat; se adauga o lingura de supa sau de smantana.
Varza rosie "A la flamande"
Se toaca fin varza, se asezoneaza cu sare, piper si putin otet, se pune intr-un vas care merge la cuptor. Se acopera si se pune la foc mic; cand este pe trei sferturi facuta, se adauga pentru o varza de marime medie, trei mere curatate si taiate felii. Se presara cu o lingura de zahar pudra si se termina "coacerea" la foc potrivit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu