- 500g faina;
- 150g margarina;
- 200g zahar;
- 1 lingura cu varf amoniac;
- 1 ou intreg;
- 1 galbenus;
- 1-2 lingurita smantana sau iaurt;
Ingrediente crema:
- 300g nuci macinate;
- 300g zahar;
- 1 lamaie;
- 7 linguri lapte;
- 1 lingurita vanilie;
- 1 lingurita esenta de rom;
- 200g unt;
Ingrediente glazura:
- 5 linguri zahar pudra;
- 2 linguri cacao;
- 2 linguri lapte;
- 25 g unt;
Ingrediente ornare:
- fructe de sezon sau felii de lamaie si limeta.
Mod de preparare:
Frământaţi toate ingredientele pentru foi până când obţineţi o compoziţie omogenă. Aceasta trebuie să fie mai tare, ca să se poată întinde foi din ea. Acoperiţi compoziţia cu folie şi puneţi-o 30 de minute la frigider. Din ea întindeţi apoi 4 foi pe care coaceţi-le pe dosul unei tăvi unse şi tapetate.
Lăsaţi foile la răcit. între timp, preparaţi crema de nuci: prăjiţi nucile 10 minute în cuptor sau într-o tigaie. Apoi măcinati-le. Puneţi într-o cratiţă nucile, zahărul, laptele, romul, vanilia, coaja de lămâie şi lăsaţi să dea în două-trei clocote, la foc potrivit.
Amestecaţi mereu în vas. Luaţi crema de pe foc şi lăsaţi-o să se răcească. Frecaţi untul bine cu o lingură de lemn, pentru a elimina apa din el. Când aţi obţinut o compoziţie spumoasă, amestecaţi crema cu untul, cu mixerul până când crema se albeşte. Cu această cremă se umplu foile.
Deasupra prăjiturii se toarnă o glazură obţinută din fierberea timp de 5 minute a ingredientelor. Glazura se toarnă fierbinte şi se întinde cu un cuţit. Cât timp glazura este încă fierbinte, puneţi peste tort fructele, fie tăiate în cubuleţe, fie în rondele sau feliuţe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu