Reteta caltabosului difera in functie de fiecare zona a tarii, insa secretul gustului deosebit sta in alegerea condimentelor si in echilibrul dintre organele de porc si grasime.
Ingrediente:
Cum se prepara:
Pentru inceput, se spala bine maruntaiele cu foarte multa apa rece. Se pune la fiert o oala mare in care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cateii de usturoi si o lingura de boabe de piper. Apoi se pun si organele de porc si carnea, taiate toate in bucati mari. Se lasa focul mic. Dupa ce au fiert bine, organele trebuie scoase din oala si lasate la racit. Zeama se pastreaza insa la cald.
Orezul trebuie spalat in apa rece si rumenit in doua linguri de untura, pana devine sticlos. Apoi se stinge cu doua cani si jumatate din zeama in care a fiert carnea. Se da in clocot orezul, apoi se da focul mic si se mai lasa sa fiarba 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasa sa se raceasca complet. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in restul de untura.
Carnea si maruntaiele de porc fierte se dau prin masina de tocat, apoi se pun intr-un castron foarte adanc si se amesteca cu ceapa. Se adauga piperul macinat, ienibaharul si nucsoara. Se framanta bine cu mana si se adauga orezul fiert, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust.
Se umplu matele cu aceasta compozitie, se leaga la capat si se pun la fiert in apa in care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute. Dupa ce au fiert, caltabosii se scot din apa si se lasa la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se pastra bine.
Ingrediente:
- 2,5kg maruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inima);
- 250g carne grasa de porc;
- 700 grame ceapa alba;
- 1 cana mare de orez;
- 4 foi de dafin;
- 1 capatana de usturoi curatata;
- 1 lingura rasa nucsoara macinata;
- 1 lingura rasa boabe de ienibahar macinat;
- 100 grame untura de porc;
- mate de porc bine spalate;
- sare;
- piper negru macinat;
- 1 lingura piper boabe.
Cum se prepara:
Pentru inceput, se spala bine maruntaiele cu foarte multa apa rece. Se pune la fiert o oala mare in care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cateii de usturoi si o lingura de boabe de piper. Apoi se pun si organele de porc si carnea, taiate toate in bucati mari. Se lasa focul mic. Dupa ce au fiert bine, organele trebuie scoase din oala si lasate la racit. Zeama se pastreaza insa la cald.
Orezul trebuie spalat in apa rece si rumenit in doua linguri de untura, pana devine sticlos. Apoi se stinge cu doua cani si jumatate din zeama in care a fiert carnea. Se da in clocot orezul, apoi se da focul mic si se mai lasa sa fiarba 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasa sa se raceasca complet. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in restul de untura.
Carnea si maruntaiele de porc fierte se dau prin masina de tocat, apoi se pun intr-un castron foarte adanc si se amesteca cu ceapa. Se adauga piperul macinat, ienibaharul si nucsoara. Se framanta bine cu mana si se adauga orezul fiert, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust.
Se umplu matele cu aceasta compozitie, se leaga la capat si se pun la fiert in apa in care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute. Dupa ce au fiert, caltabosii se scot din apa si se lasa la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se pastra bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu