In ciuda prepararii mai greoaie ca timp, fasolea a fost dintotdeauna o mancare preferata de majoritatea. De post sau de dulce, iahnie (scazuta), ciorba sau batuta (frecata sau facaluita prin unele zone), boabe sau verde, fasolea ne ofera o sumedenie de variante de gatire, care mai de care mai satioase si mai gustoase. Astazi am ales sa impartasesc cu voi retata mea de iahnie de fasole cu ciolan afumat pe care imi place sa o mananc alaturi de o salata de muraturi.
Ingrediente:
- 2-3 cani de fasole;
- 1 ciolan afumat;
- 2 morcovi;
- 2 cepe;
- telina / albitura;
- 2-3 linguri de ulei;
- delikat
- suc de rosii / bulion.
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece de seara ca sa aiba timp sa se umfle si sa fiarba mai rapid. Se scurge apa si se fierbe in cateva clocote, schimband apa de 3-4 ori. In paralel, se fierbe si ciolanul afumat, se scurge de apa si se portioneaza. Mie imi place sa folosesc la iahnie apa in care a fiert ciolanul, asa ca va recomand sa o pastrati. Se curata legumele, se spala, se taie solzisori si se calesc in cele 2-3 linguri de ulei. Se adauga bulionul si se lasa la fiert 2-3 minute, apoi se adauga boabele de fasole, ciolanul portionat si cateva polonice din zeama in care a fiert acesta. Se mai lasa la fiert 15-20 minute. Pentru un gust desavarsit, se va da cratita la cuptor pentru inca 10 minute. Nu uitati sa asezonati aceasta deliciosenie cu o salata de varza murata sau de muraturi asortate.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu