Întreagă sau în bucăți, la cuptor sau fiartă, în salată sau friptură, carnea de pui permite realizarea unor preparate excelente. Carnea de pasăre ocupă un loc important în alimentaţia omului datorită calităţii sale. În comparaţie cu celelalte animale domestice producătoare de carne, pasărea prezintă avantajul de a furniza, datorită greutăţii ei corporale reduse, carne mereu proaspătă.
Carnea de pasăre se prepară repede, uşor şi are numeroase însuşiri organoleptice şi nutritive: este săracă în calorii şi bogată în proteine (carnea albă de pui de găină are un conţinut ridicat de proteine 21-22% iar cea roşie de pui 19-20%). Datorită structurii sale fine este uşor de masticat şi digerat, fiind un aliment ideal pentru toate vârstele, iar pentru însuşirile sale dietetice este recomandată în alimentaţia copiilor, bătrânilor şi convalescenţilor. De asemenea, grăsimea din carnea de pasare are o cantitate mică de colesterol. Carnea de pasăre conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari alimentaţiei omului şi nu are grăsime în interiorul sau între fibrele musculare. În plus, carnea şi organele de pasăre constituie o sursă bogată în săruri minerale şi vitamine.
Pe plan mondial, carnea de pasăre a câştigat o poziţie foarte importantă între alimentele de origine animală ale oamenilor atât datorită calităţilor sale nutritive cât şi a costurilor reduse în comparaţie cu alte surse de proteine de origine animală. Fiind un aliment lipsit de carboidraţi şi sărac în grăsimi, carnea de pui/pasăre reprezintă ingredientul perfect pentru siluetă. Aportul caloric redus alături de puterea mare de saţietate sunt avantaje care fac din carnea albă de pui prima alegere a celor care vor să scape de câteva kilograme. În plus, s-a observat că aminoacizii din compoziţia ei au acţiune tonică asupra sistemului nervos şi scad apetitul.
Singura condiţie pentru a obţine beneficiile din carne este alegerea sotimentelor de carne cât mai sărace în grăsime (este recomandat să îndepărtezi pielea de la pui deoarece aceasta conţine aproximativ 3/4 din grăsimea pe care o are un pui).
Compratativ cu peştele sau cu legumele, carnea este principala sursă de fier a organismului. S-a constatat că absorbţia fierul animal (hemic) este în proporţie de 20-25% faţă de fierul vegetal (non-hemic) care înregistrează un grad între 2-5%. De menţinat este faptul că, cu cât carnea este mai închisă la culoare cu atât concentraţia de fier este mai mare. Din această cauză, ficatul şi splina sunt elementele de bază pentru aportul de fier. De asemenea s-a observat că pulpele de pui conţin de trei ori mai mult fier (de unde şi culoarea mai închisă a acestora) comparativ cu pieptul de pui.
Cu un gust relativ neutru, carnea de pui reprezintă prima alegere în alimentaţia copilului mic. La fel şi în cazul persoanelor vârstnice care au o poftă scăzută pentru carne. În general, carnea de pui este uşor de digerat şi este adesea recomandată în regimurile restrictive destinate agenţilor alergeni alimentari. Conţine fosfor, un mineral important pentru organism. Acesta ajută la menţinerea sănătaţii dintilor şi implicit a oaselor, şi de asemenea ajută la funcţionarea corectă a rinichilor, ficatului şi a sistemului nervos central. Vitamina B6 joacă un rol esenţial în formarea de molecule active. Procese complexe sunt legate de această absorbţie; lipsa sau insuficienţa acesteia poate duce la deteriorarea vaselor de sânge. În plus, alături de acidul nicotinic ajută la păstrarea unui metabolism energetic corect şi reduce riscurile unui atac de cord. Datorită substanţei minerale - seleniu, scade riscul artritei. Pe lângă toate aceste avantaje, carnea de pui mai prezintă un mare avantaj pentru bărbaţi. Carnea este o sursă excelentă de zinc şi seleniu (două minerale esenţiale pentru fertilitate) şi ale căror absorbţie alimentară este de peste 40%. Zincul ajută la reglarea nivelul corect de testosteron şi îmbunătăţeşte fertilitatea masculină.
Consumând carne de pui, vei observa o stare de bine, datorită conţinutului de triptofan (un precursor al niacinei) care are rolul de a ameliora anxietatea, depresia şi insomnia. De asemenea, determină o scădere a apetitului. Din acest motiv, carnea de pui este ingredientul perfect în timpul dietelor şi pentru menţinerea unei greutăţi ideale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu