Piftie de curcan

Unul din cele mai bune aperitive, din punctul meu de vedere, este piftia. Indiferent ca vorbim de cea de porc, cocos sau curcan, acest fel de mancare gelatinos are darul de a completa perfect o masa de sarbatori.
Ca ingrediente si mod de preparare, piftia de curcan nu este complicata. Este, desigur migaloasa si poate deveni extrem de costisitoare ca... timp. Curcanul fierbe extrem de greu, indiferent ca ai carne de tara sau din comert, iar cand spun greu ma refer la 3-4 ore. Un mic truc pe care multe gospodine il folosesc pentru a "fenta" si a reduce timpul la aproximativ 1 ora si jumatate este celebra oala sub presiune sau kukta. Asadar, sa ne apucam de treaba.
Ingrediente:
  • 1.5 - 2kg carne de curcan (spate, aripi, gaturi, pulpa);
  • 2 capatani de usturoi;
  • 2 foi de dafin;
  • 1 lingura piper boabe;
  • sare;
  • zarzavat pentru supa: 1 ceapa, 1-2 morcovi, o bucatica de telina;
  • gelatina alimentara.
Povestea cu gelatina alimentara este un pic complicata: unele gospodine o folosesc, altele nu. Eu va recomand sa da. Este o piftie de pasare si nu prea are din ce sa se inchege bine. Cea de porc are cartilagii si zgarciuri, insa la asta de curcan, dupa 2 ani in care m-am incapatanat sa nu pun gelatina si a doua zi a trebuit sa ma chinui sa incalzesc iar piftia si sa pun, am ajuns la concluzia ca e mai simplu sa pun direct de la inceput. Asadar, pentru a evita orice bataie de cap, eu va recomand sa o adaugati.
Dupa ce se transeaza bucatile de carne se pun intr-o oala incapatoare (7-9L) si se acopera cu apa rece. Se adauga o lingura rasa de sare ca sa ajute la coagularea spumei si se pune oala la foc potrivit.
Daca folositi o oala traditionala, spumati carnea cand incepe sa fiarba si apoi adaugati foile de dafin, boabele de piper si zarzavatul intreg, doar curatat si spalat. Daca folositi oala kukta, adaugati totul in ea de la bun inceput, puneti capacul si lasati minunea sa se infaptuiasca :))
Se fierbe piftia pana cand carnea cade de pe oase si cartilagiile sunt moi (3-4h oala normala, 1.5-2h kukta). Cand este totul fiert, se separa carnea de legume si de zeama in castroane diferite.
Se piseaza usturoiul ca pentru mujdei si se adauga treptat in zeama in timp ce aceasta se "vantura" cu ajutorul unui polonic. Se potriveste supa cu sare si usturoi dupa gust. Tot acum se adauga si gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se curata carnea de pe oase si se portioneaza in tavi sau castroane. Eu pastrez si legumele fierte si le adaug peste carne, atat pentru gust cat si pentru culoare. Unele gospodine folosesc pentru ornat legume proaspete. Este o chestie de preferinta.
Dupa aranjarea carnii si a decorurilor, se toarna cu grija zeama strecurata in castroane (tavi) si se da totul la rece.

Pare ceva extrem de complicat, insa nu e. Necesita rabdare si un pic de atentie, insa placerea de a manca acest fel gustos merita efortul.

Stiati ca... in zona Olteniei piftia nu este aperitiv, ci fel principal? Aceasta se mananca alaturi de sarmale :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

@templatesyard