Pâine fără frământat

    Cea mai bună mâncare este cea gătită în casă, iar cea mai mare satisfacție o ai atunci când rezultatul muncii tale este unul fabulos. Pâinea nu face nici ea excepție de la bunătățile de odinioară pe care de-a lungul timpului am ajuns să le cumpărăm, scăpând astfel de ore în șir de muncă și așteptare. Și totuși există căi de mijloc, variante mai simple pentru gospodinele moderne care vor să continuie să prepare bunătățile bunicilor.

    Astăzi am ales să prepar pentru prima dată o pâine fără frământare și rezultatul a fost unul surprinzător.

  • 500g faină;
  • 350ml apă călduță;
  • 25g drojdie proaspătă;
  • 10g zahăr tos;
  • 10g sare fină;
  • 25ml ulei;
  • făină pentru masa de lucru

    Pentru început se amestecă apa călduță, zaharul și drojdia. Apoi se adaugă uleiul, sarea și făina și se amestecă 30 de secunde cu lingura de lemn. Se acoperă vasul cu o folie alimentară și se lasă la dospit o oră, apoi se amestecă din nou cu lingura de lemn pentru 30 de secunde. 

    Se acoperă iar vasul cu folie și de mai lasă la dospit 30 de minute. Aluatul se răstoarnă pe masa de lucru ușor înfăinată, se aplatizează cu o mână și se împăturește în 3 pe lat, apoi în 3 pe lung. Se lasă 10 minute să se odihnească, acoperit cu o cârpă de bucătărie. După acest timp, se întinde din nou, se împăturește în 3 și se rulează stâns ca un cilindru, dând forma pâinii.

    Cilindrul obținut se presară din abundență cu făină și se crestează cu un cuțit ascuțit. Se acoperă cu carpa de bucatarie și se lasă pe masă la dospit încă o oră.

    Se incinge cuptorul la 240 grade (căldură sus+jos+ventilație) și se pune la încins și un vas termorezistent cu capac de minim 6l (poate fi o oală sau vas de yena). Când cuptorul și oala s-au încins, se aruncă rapid aluatul în oală, se pune capacul și se lasă la copt 30 minute la 230 grade. Atenție, acest pas se face rapid pentru a evita scăderea temperaturii din cuptor (nu uitați să lucrați cu mânuși de bucătărie sau prosop pentru a nu vă arde!). După cele 30 de minute, se ridică capacul de pe oală și se mai lasă pâinea la cuptor încă 15 minute.

    După cele 45 minute. se scoate pâinea din cuptor pe un grătar sau tocător. Pentru a verifica dacă este coaptă, se ciocănește pe fund. Dacă sună „a gol”, este coaptă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

@templatesyard