Suc de rosii cu busuioc

Ingrediente:

  • 10kg rosii coapte;
  • sare dupa gust (1 lingura / kg de suc);
  • frunze verzi de busuioc (4-5 / litru);
  • telina rasa (o lingura / litru - optional).
Mod de preparare:

Se aleg cele mai coapte, carnoase si zemoase rosii, se curata de codite, se spala si se sterg cu o bucata de panza. Rosiile trebuie sa fie sanatoase, fara pete de mana sau batute. In functie de marimea lor, rosiile se taie in sferturi sau in jumatati. Li se elimina partea verde de la cotor, apoi se pun in cana speciala a mixerului vertical si se zdrobesc bine (unele gospodine zdrobesc rosiile abia dupa ce le dau intr-un clocot si le curata de pielite). Rosiile zdrobite se scurg printr-o sita deasa, apasand energic cu o paleta de lemn si obtinandu-se un suc gros, bine strecurat. Materia solida din pulpa si semintele nu se arunca, ci se pastreaza la rece, putand fi refolosite la prepararea unei paste picante cu piper si mult usturoi. Sucul de rosii deja strecurat se pune intr-o oala mare, adaugandu-se cate o lingura de sare pentru fiecare litru de suc rezultat. Optional, se mai poate pune si cate o lingura de telina rasa pentru fiecare litru. Trebuie urmarit ca teina sa se topeasca la fierbere, alminteri sucul final trebuie sa mai fie strecurat o data dupa fierbere. Dupa ce sucul da o data in clocot, se curata spuma si se adauga frunzele proaspete de busuioc. Se pune capacul oalei, se inchide focul si se lasa sa infuzeze busuiocul 20-30 de minute, dupa care frunzele sunt culese cu spumiera si eliminate. Sucul se trasfera in sticle. Sticlele se fierb in bain-marie si, dupa ce se racesc, se tin infasate bine inca 2-3 ore. O alta metoda populara de conservare presupune adaugarea a cate unei aspirine pentru fiecare litru de suc atunci cand se toarna in sticle. Apoi se pun sticlele la pastrare, intr-o camara racoroasa, fara expunere directa la lumina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

@templatesyard